21 Temmuz 2014 Pazartesi

Porsiyonluk Beşamel Soslu Tavuk


Hepinize merhabalar:)Şu sıralar içimde bir huzursuzluk aldı başını gidiyor.Hiç bir şey yapasım gelmiyor.Onun için hiç tarif ekleyememiştim.Yani yemeği yapıyorum isteksizim,fotoğraflayacağım isteksizim.Bloga hiç girmiyorum.Neyse ki bugün bir duruldum ki hemen peş peşe ekliyorum haftanın hasılatını:)

Bizim evde en sık yaptığım tavuk yemeği; Beşamel soslu tavuktur.Normalde hep borcamda yapar kare kare kesip servis ederdim.Hatta onun tarifi için burayı tıklayabilirsiniz.Bugün iftarda babam,annem ben kalınca ziyan olmasın diye porsiyonluk yapayım dedim.
Aşırı lezzetli olması bi yana sunumu da harikadır.
Denemediyseniz kolları sıvayıp mutfağa geçin derim,favori tavuk yemeklerinizden olacağına eminim:)

Malzemeler;
(4 kişilik tarif için)
Yarım kg tavuk kalça
2 adet orta boy soğan
4 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz,kekik,karabiber

Beşamel Sos İçin;
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2.5 su bardağı süt

Üzerine;
Kaşar Peyniri

Hazırlanışı;
Sıvıyağ tencereye koyulur ve tavuklar eklenir.
Tavuklar suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirilir.
Tavuklar suyunu çekip hafif kızarmaya başlayınca küp küp doğradığımız soğanı eklenir.
İnce doğradığımız sarımsak ve biberler de eklenip kavrulur.Bunlar da kavrulunca salçası ve baharatları ilave edilir.
Bu sırada beşamel sos hazırlanır.Bunun için sıvıyağ tavaya koyulur.Un eklenir ve sürekli karıştırılır.
Unun rengi dnünce süt azar azar sürekli karıştırmaya devam edilerek eklenir.
Beşamel sos kıvam alınca altı kapatılır.Son olarak bir fiske tuz eklenir.
Eğer topaklanma olduysa çırpıcıyla çırpılır.
Tavuklar yapacağınız kaba alınır.Üzerine beşamel sosu dkülür 200 derece fırındasos hafif kızarana kadar pişirilir.Kaşarı da eklenir ve tekrar fırına koyulur.Kaşarlar da kızarınca servis edilir.
Afiyet olsun...





Mısırlı Pilav


En çok sevdiğim çok pratik pilavlarımdan biridir kendisi.Zaten insan mısır delisi olunca yaptığı şeylere sürekli bir mısır koyma derdine düşüyor,bilmiyorum siz de öyle misiniz ama ben yaptığım şeyde hemen mısırı düşünürüm yakışır mı diye:)  Mutlaka deneyin diyorum,çok kolay çok leziz diyorum daha ne olsun dimi ama?:)

Malzemeler;

  1. 1 adet küçük konserve mısır
  2. 2 su bardağı baldo pirinç 
  3. 2.5 su bardağı sıcak su
  4. 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  5. tuz



Hazırlanışı;

  • Pirinçler 10 dakika kadar suda bekletilir ve yıkanır.
  • Tencereye sıvıyağ alınır ve suyu süzülen pirinçler 2-3 dakika kadar kavrulur.
  • Mısırların suyu süzülüp eklenir.
  • Biraz daha kavrulduktan sonra kaynattığımız suyu eklenir.
  • Ocak en küçük gözde en kısık ateşe alınır ve tencerenin kapağı kapatılır.
  • Pilav demlenmeye bırakılır.
  • Demlendikten sonra 5-10 dakika kedini çekmesi beklenir ve servis edilir.
  • Afiyet olsun:)



Ratatouille(Ratatuy) Tarifi


Sebzeyi çok seven biri olarak aslında bu yemeği hep tencerede yapardım.Ratatuyun da tencerede yaptığımız karışık sebze yemeğinden tek farkı fırına girmesi ve kaşarlı olması.
Çok hafif ve lezzetli bir yemek tavsiye ederim mutlaka yapın:)

Malzemeler;
2 adet orta boy patlıcan
2 adet kabak
2 adet orta boy patates
2 adet domates

Sosu İçin;
4 adet orta boy domates
1 adet soğan
4 diş sarımsak
4 adet sivri biber
4 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz,karabiber,kekik

Üzeri İçin;
Yarım su bardağı kaşar rendesi

Hazırlanışı;

  • Öncelikle patlıcan yıkanır ve alacalı soyulup yarım cm kalınlığında ince olarak dilimlenir.
  • Dilimlenen patlıcan tuzlu suya bıralkılır ve bu sırada sosu hazırlanır.
  • Sosu için soğan ince ince doğranır.Yağda kavrulur.
  • Kavrulan soğana ince doğradığımız biber ve sarımsak eklenir 2 dakika da böyle kavrulur.
  • Üzerine kabuğunu soyup küp küp doğradığımız domatesler ve baharatları eklenir . 4 dakika  pişirilir ve sosun altı kapatılır.
  • Hazırladığımız sosun tamamı ratatuyu yapacağımız borcama dökülür.
  • Üzerine sırasıyla ince dilimlediğimiz sebzeler dizilir.
  • Tüm sebzeler dizildikten sonra 200 derece fırında 40 dakika pişirilir.
  • Piştikten sonra son olarak kaşarı eklenir ve kaşarlar eriyene kadar fırında tutulur.
  • Sıcak servis edilir.
  • Afiyet olsun...




Special design for Mutfağımda Lezzet Var by GeCe