7 Ağustos 2014 Perşembe

Yumurtalı Börek





Herkese merhabalar ; Bilmem bilir misiniz yumurtalı böreği? Bizim Kastamonu yöresinde çok yapılır.Dedem hep babanemden yumurtalı börek isterdi.Neden hep insan bu böreği ister yedikten sonra anlıyorsunuz:))
Gerçi ailede hiçbirimizin yaptığı babaneminkinin lezzeti gibi olmuyor.Özellikle bu böreği babanem olduğu zaman ona yaptırıyoruz.Defalarca izledim bizimkine ek olarak ne koyuyor da böyle lezzetli oluyor diye.Ama yok bizimkinden farkı yok.:))) Babanemin elinin mükemmel lezzeti işte.Böyle bir şey yememişsinizdir:) Ama napalım bizimki onun kadar güzel olmasa da lezzetli oluyor işte :))) Şaka bir yana mutlaka denemenizi önerdiğim bir börek.Özellikle kahvaltı sofralarına çok yakışıyor.Hem az malzemeli hem aşırı lezzetli.Buyrunuz tarifi;

Malzemeler;
  1. 3 adet yumurta
  2. 3 adet yufka
  3. 1 çay kaşığı tuz
  4. 1 çay kaşığı karabiber
  5. 6 yemek kaşığı sıvıyağ
  6. Yarım çay bardağı su + 4 yemek kaşığı sıvıyağ


Hazırlanışı;
  • Öncelikle yumurtaları bir kaba alın,tuz ve karabiberini ekleyip çatalla iyice çırpın.
  • Tavaya 3 yemek kaşığı sıvıyağı ekleyin ve yumurtaları dökün.
  • Yumurtalar pişince tahta kaşık ile bunu minik minik parçalara bölün.
  • Sonra bir yufkayı alın ve 2 yemek kaşığı yağ koyduğunuz tavaya bunu ortalayarak yerleştirin.
  • Üzerine su ve sıvıyağ karışımı sosundan ekleyin ve fırçayla yayın.
  • Yufkadan bölüp üstüne kat yerleştirin.
  • Tekrar sosu dökün ve aynı işlemi yufkanın yarısı için tekrarlayın.
  • Yumurtaları üzerine dökün ve yayın.
  • Yufkaların geri kalanı için de aynı önceki işlemi yapın.
  • En son yufkalar bitince ilk erleştirdiğiniz yufkanın tavadan dışarı sarkan ksıımlarını da tavanın içine doğru kapatın.
  • Ve en kısık ateşte böreğin alt tarafını  tavayı çevire çevire pişirin.
  • Alt taraf piştikten sonra diğer taraf için de aynısını yapın.
  • Afiyet olsun:)







21 Temmuz 2014 Pazartesi

Porsiyonluk Beşamel Soslu Tavuk


Hepinize merhabalar:)Şu sıralar içimde bir huzursuzluk aldı başını gidiyor.Hiç bir şey yapasım gelmiyor.Onun için hiç tarif ekleyememiştim.Yani yemeği yapıyorum isteksizim,fotoğraflayacağım isteksizim.Bloga hiç girmiyorum.Neyse ki bugün bir duruldum ki hemen peş peşe ekliyorum haftanın hasılatını:)

Bizim evde en sık yaptığım tavuk yemeği; Beşamel soslu tavuktur.Normalde hep borcamda yapar kare kare kesip servis ederdim.Hatta onun tarifi için burayı tıklayabilirsiniz.Bugün iftarda babam,annem ben kalınca ziyan olmasın diye porsiyonluk yapayım dedim.
Aşırı lezzetli olması bi yana sunumu da harikadır.
Denemediyseniz kolları sıvayıp mutfağa geçin derim,favori tavuk yemeklerinizden olacağına eminim:)

Malzemeler;
(4 kişilik tarif için)
Yarım kg tavuk kalça
2 adet orta boy soğan
4 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz,kekik,karabiber

Beşamel Sos İçin;
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2.5 su bardağı süt

Üzerine;
Kaşar Peyniri

Hazırlanışı;
Sıvıyağ tencereye koyulur ve tavuklar eklenir.
Tavuklar suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirilir.
Tavuklar suyunu çekip hafif kızarmaya başlayınca küp küp doğradığımız soğanı eklenir.
İnce doğradığımız sarımsak ve biberler de eklenip kavrulur.Bunlar da kavrulunca salçası ve baharatları ilave edilir.
Bu sırada beşamel sos hazırlanır.Bunun için sıvıyağ tavaya koyulur.Un eklenir ve sürekli karıştırılır.
Unun rengi dnünce süt azar azar sürekli karıştırmaya devam edilerek eklenir.
Beşamel sos kıvam alınca altı kapatılır.Son olarak bir fiske tuz eklenir.
Eğer topaklanma olduysa çırpıcıyla çırpılır.
Tavuklar yapacağınız kaba alınır.Üzerine beşamel sosu dkülür 200 derece fırındasos hafif kızarana kadar pişirilir.Kaşarı da eklenir ve tekrar fırına koyulur.Kaşarlar da kızarınca servis edilir.
Afiyet olsun...





Mısırlı Pilav


En çok sevdiğim çok pratik pilavlarımdan biridir kendisi.Zaten insan mısır delisi olunca yaptığı şeylere sürekli bir mısır koyma derdine düşüyor,bilmiyorum siz de öyle misiniz ama ben yaptığım şeyde hemen mısırı düşünürüm yakışır mı diye:)  Mutlaka deneyin diyorum,çok kolay çok leziz diyorum daha ne olsun dimi ama?:)

Malzemeler;

  1. 1 adet küçük konserve mısır
  2. 2 su bardağı baldo pirinç 
  3. 2.5 su bardağı sıcak su
  4. 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  5. tuz



Hazırlanışı;

  • Pirinçler 10 dakika kadar suda bekletilir ve yıkanır.
  • Tencereye sıvıyağ alınır ve suyu süzülen pirinçler 2-3 dakika kadar kavrulur.
  • Mısırların suyu süzülüp eklenir.
  • Biraz daha kavrulduktan sonra kaynattığımız suyu eklenir.
  • Ocak en küçük gözde en kısık ateşe alınır ve tencerenin kapağı kapatılır.
  • Pilav demlenmeye bırakılır.
  • Demlendikten sonra 5-10 dakika kedini çekmesi beklenir ve servis edilir.
  • Afiyet olsun:)



Ratatouille(Ratatuy) Tarifi


Sebzeyi çok seven biri olarak aslında bu yemeği hep tencerede yapardım.Ratatuyun da tencerede yaptığımız karışık sebze yemeğinden tek farkı fırına girmesi ve kaşarlı olması.
Çok hafif ve lezzetli bir yemek tavsiye ederim mutlaka yapın:)

Malzemeler;
2 adet orta boy patlıcan
2 adet kabak
2 adet orta boy patates
2 adet domates

Sosu İçin;
4 adet orta boy domates
1 adet soğan
4 diş sarımsak
4 adet sivri biber
4 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz,karabiber,kekik

Üzeri İçin;
Yarım su bardağı kaşar rendesi

Hazırlanışı;

  • Öncelikle patlıcan yıkanır ve alacalı soyulup yarım cm kalınlığında ince olarak dilimlenir.
  • Dilimlenen patlıcan tuzlu suya bıralkılır ve bu sırada sosu hazırlanır.
  • Sosu için soğan ince ince doğranır.Yağda kavrulur.
  • Kavrulan soğana ince doğradığımız biber ve sarımsak eklenir 2 dakika da böyle kavrulur.
  • Üzerine kabuğunu soyup küp küp doğradığımız domatesler ve baharatları eklenir . 4 dakika  pişirilir ve sosun altı kapatılır.
  • Hazırladığımız sosun tamamı ratatuyu yapacağımız borcama dökülür.
  • Üzerine sırasıyla ince dilimlediğimiz sebzeler dizilir.
  • Tüm sebzeler dizildikten sonra 200 derece fırında 40 dakika pişirilir.
  • Piştikten sonra son olarak kaşarı eklenir ve kaşarlar eriyene kadar fırında tutulur.
  • Sıcak servis edilir.
  • Afiyet olsun...




16 Temmuz 2014 Çarşamba

Tremisu Tarifi


Tremisuyu canım Songül halam çok güzel yapar.Ben de tarifi ondan aldım.Mutlaka denemenizi öneririm.Normalde ben tremisu sevmezken bu tarifle tremisu delisi oldum:)
Malzemeler;
  1. 1 paket hazır kakaolu pandispanya
  2. Muhallebisi için;
  3. 1.5 yemek kaşığı un
  4. 1.5 yemek kaşığı mısır ya da buğday nişastası
  5. 4 çorba kaşığı şeker
  6. 2.5 su bardağı süt
  7. 200 gr labne peyniri
  8. Keki ıslatmak için;
  9. 2 Çorba kaşığı şeker
  10. 1.5 çorba kaşığı nescafe
  11. 1 çay bardağı sıcak su

Hazırlanışı;
Hazır almış olduğumuz pandispanyamızı 2 çorba kaşığı şeker 1.5 çorba kaşığı nescafe ve 1 çay bardağı sıcak suyu karıştırarak ıslatıyoruz.Bir yandan da muhallebisini hazırlıyoruz bir tencereye tüm malzemerleri alıp(labne peyniri hariç) blendır ile iyice karıştırıyoruz. Topak topak kalmamasına dikkat ediyoruz. Tencereyi ateşe koyup muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırıyoruz. Muhallebi kıvamını alınca altını kapatıp labne peyniri ilave ediyoruz ve yine çırpıyoruz sonra 10 dk kadar soğumaya bırakıyoruz.
Kremanın yarısını altta kalacak pandispanyanın üzerine sürüyoruz. Pandispanyanın üst kısmını da üzerine kapatıyoruz ve kalan kremayı da üzerini kapatacak şekilde sürüyoruz.
Ardından çay süzgeci yardımıyla kremanın üst kısmına kakaomuzu döküyoruz ve fotoğraftaki görüntüyü elde ediyoruz. Afiyet olsun:)

Saray Pilavı Tarifi



Bugün iftarda komşumuz Sibel teyzemler vardı onlar için Maklube yapayım demiştim ama sonra bildiğiniz gibi maklubenin sunumunun bir tepside olması gerektiğinden,tepsi de masa için uygun olmadığından maklube çakması kendi uydurduğum ,adını da saray pilavı koyduğum pilavı yapmaya karar verdim.:)

Biz ailece kızartmayı çok severiz.Pilava da çok yakışır diye düşündüm ,mısır zaten bana göre pilava lezzet üstüne lezzet katar:) Gel  gelelim böyle böyle düşünürken; onu da katayım bunu da katayım derken ortaya bu renk cümbüşü pastavari ,lezzeti müthiş bir pilav çıktı:)

İftar sofralarına,misafir sofralarına çok yakışıyor kesinlikle.Bizde herkes çok beğendi ,benim de lezzet konusunda 1. sıraya koyduğum bir pilav oldu kesinlikle.Yalnız benim tabağım biraz küçük kaldığından gördüğünüz gibi altta havuçla mısırım dağıldı birazcık.Onun için size önerim 20 cm çapından küçük bir kapta yapmayın.Çok büyük de seçmeyin ki yüksekliği kısa olmasın.Bu pilav için 22-26 cm çaplık bir kap uygundur.

İftar sofrası Perde Pilavı da çok güzel bir seçim.İsterseniz ona da göz atabilirsiniz.Ama mutlaka saray pilavımı da deneyinn:))

Buyrunuz tarifim;

Malzemeler;


  1. 500 gr (Yarım kg) Kuş başı doğranmış dana veya kuzu eti
  2. 1 adet konserve mısır
  3. 2 su bardağı pirinç
  4. 2.5 su bardağı sıcak su
  5. tuz,karabiber,kekik,pulbiber
  6. 8 yemek kaşığı sıvıyağ



Kızartması İçin;

  1. 1 adet büyük boy patates
  2. 2 adet iri patlıcan
  3. 1 adet kabak
  4. 3 adet havuç
  5. 3 adet kırmızı biber
  6. 6 adet yeşil biber


Hazırlanışı;


  • Öncelikle etimizi düdüklü tencerede pişiriyoruz.Etler piştikten sonra 3 yemek kaşığı sıvıyağ,tuz,karabiber ve kekiğini ekleyip 3 dakika kavuruyoruz.Kavrulan eti bir kenara alıyoruz.
  • Bu arada kızartmayı yapmak için patatesi,kabağı,patlıcanı,biberleri küp küp doğruyoruz.Patlıcanı 20 dakika tuzlu suda bekletiyoruz bu arada diğerlerini sırayla kızartmaya başlıyoruz.En son patlıcanı kızarttıktan sonra hepsini bir kapta karıştırıyoruz.

  • Havucu da küp küp doğruyoruz ve kızartıyoruz ama bunu ayrı bir kaba alıyoruz.Çünkü pilavda mısırla birlikte ayrı bir katman oluşturacak.

  • Buarada pilavını yapıyoruz.Pilav için pirinçleri 10 dakika suda bekletiyoruz.Sonra yıkıyoruz.
  • Tencereye 5 yemek kaşığı  sıvıyağı alıyoruz ve yıkayıp suyunu süzdüğümüz pilavı kavurmaya başlıyoruz.Tuzunu ekliyoruz.Pilav kavrulduktan sonra sıcak suyumuzu ekleyip kaynadıktan sonra ocağı en kısık ateşe getirip tencerenin kapağını kapatıp pilavımızı demlendiriyoruz.
  • Pilav demlenince altını kapatıyoruz ve yarım saat bekletiyoruz.

  • En son pilavı dizeceğimiz kaba ilk önce eti koyuyoruz.Etten sonra üzerine pilav ekliyoruz.Pirinçler dağılmasın diye elimizle bastırıyoruz.Yalnız iyice bastırın ki ters çevirirken dağılmasın.Bu kısım çok önemli.
  • Üzerine kızartmamızı ekliyoruz.Yine pilavını koyuyoruz.En son havuçla mısırı karıştırıp koyuyoruz ve üstüne yine pilavın kalanını ekleyip elimizle bastırıyoruz.
  • Bir tabağa bunu ters çeviriyoruz.
  • Afiyet olsun:)



11 Temmuz 2014 Cuma

Erik Şerbeti Tarifi


Osmanlı şerbetlerini canım Emine teyzem çok yapar.Ben de ilk kez onlarda denemiştim sonra vazgeçilmez oldu tabi benim için:) Özellikle de iftar sofralarına en çok yakışan içeceklerin şerbetler olduğunu düşünüyorum.Ezilmiş eriklerinizi değerlendirmek için de harika bir tarif.Buyrun;

Malzemeler;

  1. 1 kg kırmızı erik
  2. 1 su bardağı şeker
  3. 1 adet kabuk tarçın
  4. 3 adet karanfil
  5. 2 litre su


Hazırlanışı;

  • Erikler iyice yıkanır.
  • Derin bir tencereye erikler alınır.Üzerine şeker,su,tarçın ve karanfili eklenir.
  • Kaynamaya bırakılır.
  • Eriklerin kabukları soyulana kadar kaynatılır.Kabukları kendini bırakıp soyulduğunda ocağın altı kapatılır.
  • Soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilir.
  • Buz dolabında 2 sa bekletildikten sonra servise hazır.
  • Afiyet olsun...

9 Temmuz 2014 Çarşamba

Güllaç Tarifi


Güllaç ramazanın gülü,gözdesi... Ama gel gelelim ki dışarıda satılan güllaçların tadı güllacın şöhretine gölge düşürecek seviyede.Ben de güllacı ilk dışarıda tatmıştım.Aman demiştim bu kadar abartılan tatlı bu mu hiç beğenmedim ben bunu. Sonra geçen sene evde yapmıştım bi vesileyle işte o gün güllaca bakış açım değişti.Dışardakiyle evde yapılananın arasında dağlar kadar fark olur mu? Olurmuş valla...
O yüzden evde yaptğınızı yemeden hele de bu tarifimle yapmadan ben güllaç sevmem demeyin derim:) Güllacım konusunda çok şükür hep övgü almışımdır.Ekstra bir şey yapmıyorum fakat sütün ılık olmasına çok önem veriyorum.Sakın ha acele edip de süt yeterince ılımadan güllacı yapayım demeyin.Güllaç yerine hamur yersiniz haberiniz olsun.Ayrıca vereceğim tarif orta şekerli bir tarif ama şekeri sevmiyorsanız bir tık daha azaltabilirsiniz ölçüyü.
Buyrun tarife geçelim;

Malzemeler;

  1. 400 gr lık güllaç ( Ben marketlerde satılan Saffet Abdullah güllaçlarınınkini kullanıyorum.)
  2. 3 litre süt
  3. 3 su bardağı şeker
  4. 1 su bardağı iri çekilmiş fındık ya da ceviz ( Ceviz bekledikçe kara renk verir haberiniz olsun çok bekletmeden tüketecekseniz ancak tercih edin.)


Hazırlanışı;

  • Süt ve şekeri derince bir tencereye alın.Kaynamaya bırakın.
  • Süt kaynadıktan sonra çabuk ılıması için varsa mermer tezgahınızın üzerine alın.
  • Süt serçe parmağınızı batırdığınızda yanmayacak kıvama gelene kadar bekleyin.
  • Bu kıvamı alınca güllacı yapacağınız tepsiye güllacın parlak kısmı yukarı gelecek şekilde ilk güllacı döşeyin.
  • Kare kaba yapıyorsanız boşlukları güllaçları kırarak doldurun.
  • Üzerini sütle ıslatın.
  • Tekrar güllaç döşeyin.Yine sütle ıslatın.
  • Orta kısma gelince fındıklar döşenir.
  • Sonra tekrar güllaç-süt işlemine devam edilir.
  • En son kalan süt üzerine dökülür.Ve güllaç buzdolabına kaldırılır.
  • Soğuduktan sonra servis edilir
  • .Afiyet olsun..






6 Temmuz 2014 Pazar

Hünkar Beğendi Tarifi



Bayılırım ona bayılırımmm..Hünkar beğendi sevmeyen var mıdır acaba? Bence iftar sofralarının baş tacı. Mutlaka deneyin.Sandığınız kadar zor bir yemek değil.:)

Malzemeler;

  1. 250 gr kuşbaşı et
  2. 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  3. 1 adet soğan
  4. 4 adet biber
  5. 1 adet domates
  6. 1 yemek kaşığı salça
  7. 2 su bardağı su
  8. tuz,karabiber


Beğendisi İçin;

  1. 3 adet patlıcan
  2. 1 çay bardağı süt
  3. 1 yemek kaşığı tereyağı
  4. 1 yemek kaşığı un
  5. 1/2(Yarım) Su bardağı kaşar rendesi
  6. tuz


Hazırlanışı;


  • Öncelikle etimiz hazırlanır.Bunun için sıvı yağ ocağa koyulur ve tava ısınınca etler eklenir.
  • Etler suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur.
  • Soğan ve biber ince ince doğranır ve kavrulan etin üstüne eklenir.
  • Bunlar da kavrulunca salçası eklenir ve karıştırılır.
  • Rendelenmiş domates eklenir.
  • 2 su bardağı suyu da eklenir ve tencerenin kapağı kapatılıp etler pişmeye bırakılır.
  • Piştikten sonra tuzu,karabiberi eklenir.
  • Patlıcanlar ocakta közlenir.
  • Közlenen patlıcanların kabukları soyulur ve bıçakla küçük küçük doğranır.
  • Tavada yağ ile un kavrulur.
  • Patlıcanlar eklenir ve iyice ezilir.
  • Ocağın altı kısılır ve süt azar azar sürekli karıştırılarak  karışıma ilave edilir.
  • Rendelediğimiz kaşarı eklenir iyice karıştırılır ve ocak kapatılır.

  • En son beğendi alta,etler üstüne dizilir ve servis edilir.
  • Afiyet olsun...





Patates Oturtması Tarifi



Patates oturtmasını ben çok severim sık sık da yaptığımız bir yemektir.Eğer siz hala denemediyseniz mutlaka öneririm:)

Malzemeler;
(6-7 kişilik)

  1. 4 adet büyük boy patates
  2. Yarım kg kıyma
  3. 1 adet soğan
  4. 6 adet yeşil biber
  5. 2 adet orta boy domates
  6. 1 tatlı kaşığı tuz
  7. 1çay kaşığı kekik
  8. 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  9. 1 silme çay kaşığı karabiber
  10. 5 yemek kaşığı sıvıyağ
  11. 2 diş sarımsak


Suyu için;

  1. 2 su bardağı kaynamış su
  2. 1 tatlı kaşığı domates salçası
  3. 1 tatlı kaşığı kekik



Hazırlanışı;


  • Patatesler soyulur ve yarım cm kalınlığında dilimlenir.
  • Dilimlenen patatesler yarı pişmiş olacak şekilde arkalı önlü kızartılır.
  • Kızaran patatesler kağıt havlu üzerine alınır.
  • Bu sırada kıymalı harç hazırlanır.Bunun için sıvıyağ tavaya koyulur ve kıymalar kavrulmaya başlanır.
  • Kıyma kavrulunca ince dilimlediğimiz soğan,biber ve sarımsak eklenir.Bunlar da kavrulunca salçası ve baharatları eklenir.
  • Rendelediğimiz domates eklenir ve 3 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alınır.
  • Patatesler tepsimizin ilk katı için dizilir.
  • Üzerine kıymalı harcın tamamı koyulur ve yayılır.
  • En üstüne de patateslerin kalanı dizilir.
  • Salçalı su üzerinde gezdirilir. Ve 180 derece fırında 25-30 dakika pişirilir.
  • Afiyet olsun...



Special design for Mutfağımda Lezzet Var by GeCe